Naeked

A Naeked Bolt és Kávézó egy különleges hely, amelyet két ember indított el. Régen borospince volt, de most egy környezetbarát üzlet. Nincs szükséged csomagolásra, ha náluk vásárolsz. Kávét és teát is szolgálnak fel. Rengeteg termékük van, például olajok, magvak, aszalt gyümölcsök, rágcsálnivalók és még készételek is, amelyeket hazavihetsz magaddal! Különleges keverékeik a BLCKEST Blend és a PERU Huabal Cajamarca, amelyek különböző ízvilágú arabica kávék.

A csomagolásmentes boltok új helyek az élelmiszer-vásárláshoz. Itt rizst, tésztát, cukrot, müzlit és sok mást is vásárolhatsz csomagolás nélkül. Nincs szükséged különleges tárolóedényekre - egy nagy fagylaltos doboz vagy egy régi befőttesüveg is megteszi.

Meg kell próbálnunk olyan dolgokat vásárolni, eladni és fogyasztani, amelyek nem károsítják a környezetet. Olyan dolgokat szerezzünk be, amelyek jó minőségűek, tartósak, nem tartalmaznak rossz vegyi anyagokat, és a közeli helyekről származnak. Ha kidobunk valamit, akkor az váljon komposzttá vagy kerüljön újrahasznosításra. Ez talán nehéznek hangzik, de valójában nem túl nehéz.

Hogyan döntöttünk úgy, hogy megnyitjuk üzletünket

Noémi már régen elkezdett otthon szappant készíteni. Szeretett volna megszabadulni a rossz dolgoktól a házában, és helyette organikus anyagokat használni. Noémi és én már régóta barátok vagyunk, és mindketten törődünk a környezettel. Egy barátom javasolta Noéminek, hogy indítson egy csomagolásmentes boltot, majd amikor együtt dolgoztunk, beszélgettünk erről. Így jött létre a Næked!

Szerettünk volna egy olyan nevet találni, amely emlékezetes, de nem tudtunk dönteni. Úgy döntöttünk, hogy a naeked és a neked-naked szavakat kombináljuk, hogy a boltunk neve "naked"=meztelen legyen. Egy kis skandináv stílust is hozzáadtunk az æ- hozzáadásával. Mindketten nagyon szeretjük a hygge-t.

Közös ügyünk célja

Üzletünk segít az embereknek abban, hogy tudatosabban vásároljanak. Olyan közösséget szeretnénk létrehozni, ahol az emberek megtanulhatják, hogyan lehet megmenteni a környezetet. Fontos, hogy mindenki támogatást kapjon, hogy tudja, amit tesz, az jó és érdemes. Reméljük, hogy jobbá tehetjük a világot.

Ha tudatosan vásárol, kerülnie kell bizonyos termékeket. Egyszerre csak egy dologra összpontosítson, és lehetőleg helyettesítse őket valami mással. Ha vásárolni mész, vidd magaddal a saját táskáidat és edényeidet, és készíts listát arról, hogy mire van szükséged. Először nézd meg a csomagolást, hogy van-e benne valami, aminek nem kellene ott lennie. Ezután nézd meg az összetevőket, hogy meggyőződj arról, hogy fenntartható forrásból származnak-e, és nincsenek-e bennük adalékanyagok vagy tartósítószerek. Kerüljön mindent, amiben pálmaolaj van, mivel nem áll rendelkezésre fenntartható pálmaolaj.

A tudósok, közgazdászok és politikusok nehezen tudnak megegyezni abban, hogyan oldják meg a világ problémáit. Fontos, hogy olyan dolgokra gondoljunk, mint az életminőség, ne csak a pénzre és a hatalomra. Fosszilis tüzelőanyagok helyett megújuló energiaforrásokat kellene használnunk. Abba kellene hagynunk a növényvédő szerek használatát a mezőgazdaságban, és segítenünk kellene visszahozni az eltűnt állatokat. Sok más dolgot is tehetünk.