Visszafordítható: 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához

A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A HVG kiadó könyve segít minket az eligazodásban: a Project Drawdown keretében elismert kutatók, tettre kész szakemberek, elkötelezett politikusok a világ minden tájáról egy tudományosan alátámasztott, gazdaságilag rentábilis, előremutató javaslatcsomagot készítettek a klímakatasztrófa megállítására.
A hiánypótló könyv 100 innovatív megoldást mutat be mindenki számára közérthető módon az élet különböző területeiről. Megismerhetünk már alkalmazott technológiai újításokat és szemléletformáló kezdeményezéseket, sőt még fejlesztés alatt álló terveket is. Ha az elkövetkező harminc évben ezeket a módszereket következetesen alkalmazzuk, csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást, visszafordíthatjuk a klímaváltozást, és lehetőséget kapunk egy élhetőbb, igazságosabb világ kialakítására is.

Idézet Litkai Gergely, humorista (a könyv megjelenésének támogatója) előszavából, melyet a magyar kiadáshoz írt:

“A Visszafordítható (Drawdrown) meghatározó élmény volt számomra, mert a félelem a kilátástalanság és a tehetetlenség érzése helyett adott egy jól strukturált és inspiráló választ egy ördögi problémára. Azzal hogy a Dumaszínház támogatta a könyv megjelenését mi is inkább a megoldás sem mint a probléma részeivé szerettünk volna válni. A klímakatasztrófa kapcsán sokat gondolkodtam azon, hogy mit is tehetünk mi humoristák és hogyan járulhatunk hozzá ahhoz hogy még néhány évtized múlva is legyen kedvük nevetni az embereknek, legyenek erőforrásaink amelyek egyáltalán erre fordíthatóak és legyen még olyan hely, ahol stand-up comedy klubok működnek. George Marshall “Don’t even think about it” (Mégcsak nem is gondolkodtunk rajta) című könyve fogalmazta meg talán legjobban, hogyan és miről is kellene beszélnünk ezzel kapcsolatban. A célunk Marshall meglátásaival összhangban az, hogy az emberekkel megértessük, a klímakatasztrófa létezik és nem az emberiség távoli jövője hanem a jövő keddünk, amiben már nyakig benne vagyunk.

Amikor egyre ellentmondásosabb információk zúdulnak ránk, a tényeket tényekként kell kezelnünk és óvakodni kell attól, hogy azokat a válaszokat tegyünk magunkévá amelyekkel biztonságosabb, könnyebb érzelmileg azonosulnunk. Nem ellenséget kell keresnünk és megosztani a társadalmat egy újabb törésvonal mentén, hanem a megoldásra összpontosítani. Egyáltalán beszélni erről a kérdésről. Nem mint távoli környezetvédelmi témáról, hiszen ez jóval átfogóbb és hosszabb távú cselekvést igényel, mint fákhoz láncolni magunkat vagy bálnavadász hajókra támadni gumi csónakokka. Ez a probléma nem a környezetvédők problémája. Ez mindannyiunk gondja. Mindannyiunknak aktivistákká kell válnunk, hogy egy távoli de biztosan bekövetkező esemény kapcsán is cselekvésre szánjuk el magunkat. Ez óriási erőfeszítést igényel, hiszen még egy felelés előtt is hajlamosak vagyunk az utolsó szünetben tanulni, kisúrolni a kádat amikor a vendégek már felcsengettek a kaputelefonon. Ez nem olyan kihívás ami az utolsó pillanatban is kezelhető. Ha azt mondjuk én apró porszem vagyok a gépezetben, mindegy hogy gyalog megyek e dolgozni vagy új innovatív megoldásokon töröm a fejem az összképen ez úgysem változtat, egyszerűen csak elodázzuk a problémát. A valóság az, hogy számos apró kezdeményezés, ötlet is globális szinten jelentős változásokat indíthat el és a közösségben betöltött szerepünk, példamutatásunk segítségével is rendkívüli eredményeket érhetünk el.

Nincs időnk és nincs olyan megalapozott kifogás amivel a cselekvést elnapolhatnánk. A “Visszafordítható” magyar megjelenésével pedig most már itthon is eggyel kevesebb az ürügy amire hivatkozhatunk. Számos fejezet nem csak arról szól, hogy mit tegyünk a globális klímaválság megoldása érdekében, hanem arról is, hogyan éljünk egészségesebben, költsünk kevesebbet utazásra, energiára, kezeljük helyben a már bekövetkezett vagy elkerülhetetlen változásokat. Így “mellékhatásként” még számos jelenleg elkerülhetetlennek tűnő világvége forgatókönyvet is megelőzhetünk. Az új gondolkodásmód a jelentős áldozat mellett rendkívül sok előnnyel is jár, és ehhez megvannak az eszközök is. Csak használnunk kell őket és minél többeket rávenni hogy ők is így tegyenek.”

Dr. Jonathan Foley a Projekt Drawdown ügyvezetőjének szavai:

“Klímakutatóként évtizedek óta csüggedten szemlélem a világ eseményeinek alakulását. Mi tudósok egyértelműen és határozottan figyelmeztettünk arra, hogy mivel járhat a bolygó éghajlatának változása és ezek a veszélyek egymásután valósággá válnak. Az üvegházhatású gázok a Föld légkörében visszatartják a hőt és ennek következtében melegebbé válnak az évszakok és a globális vízkörforgás felerősödik.

A “Visszafordítható” segített helyreállítani a jövőbe vetett hitemet, a bizalmamat abban, hogy az ember képes lehet leküzdeni az előtte tornyosuló hihetetlen kihívásokat. Minden eszköz megvan ahhoz, hogy szembeszálljon az éghajlatváltozással. És hála Paulnak (Paul Hawken, a könyv szerkesztője) meg a munkatársainak most már tervünk is van arra hogyan használjuk ezeket az eszközöket. Vágjunk bele és cselekedjünk!

Egy előremutató jó gyakorlat a kiadványból:

2012-ben a moduláris szőnyegeket gyártó Interface Corporation multinacionális vállalat összefogott a Londoni Zoológiai Társasággal, hogy választ keressenek egy szokatlan kérdésre: Hogyan segíthet a szőnyeggyártás a világban fennálló társadalmi egyenlőtlenségen? A választ a fejezethez tartozó kép szemlélteti.

Az Interface a fejlődő országok tengerparti közösségeitől felvásárolja a partokra kisodródott régi halászhálókat. Nagyjából 640.000 tonna elhagyott halászháló (szellemháló) lebeg az óceánokban, amelyekbe a tengeri élőlények beleakadnak és elpusztulnak. A helyieknek mostanáig nem volt fenntartható megoldásuk a már kidobott halászháló újrahasznosítására vagy ártalmatlanítására. A Net-Works elnevezésű kezdeményezés motorját a közösségi bankok működtetik. Ők segítenek kezelni a pénzügyi alapokat, a hiteleket, az eladásokból származó jövedelmeket és a helyi természetvédelmi projektek finanszírozását. A kidobott hálókat az Aquafil dolgozza fel, amely a nejlonból 100 százalékban újrahasznosított szőnyegfonalat készít. Az Interface különböző mintákat tervez – ezek egyike látható a képen, mely a vízre utal, amelyből a hálót visszanyerték. 2016 óta a Net-Works 35 helyen működik és 137 tonna hálóhulladékot gyűjtött össze és 900 család számára tette elérhetővé a mikrohiteleket.

A kiadványt a HVG kiadó jelentette meg.

admin
Author: admin