Ketten vagyunk a Næked Csomagolásmentes bolt és teázó megálmodói:

Orosz Flóra és Gyöngyösi Noémi

Mindkettőnk csomagolásmentes élete a kozmetikumokkal kezdődött, mert azt éreztük, hogy nem igazán jó az a sampon, amitől a hajunk ugyan puha lesz, és csillog, de utána akár komoly környezetkárosodást okozhat valahol távol a fürdőszobánktól. Ez az érzés állatbarátként és természetszeretőkként sem esett jól. Ezért kezdtünk otthon készíteni a szappant, mindenféle kencéket vagy a fogkrémet. Ezt a számunkra fontos szellemiséget szeretnénk továbbadni ezzel a bolttal.

kozmetikumok

Más úton, de mindketten egymással párhuzamosan törekedtünk a csomagolásmentesség felé. Ez egy hosszú folyamat, mindenkinek a lehetőségeihez mérten; mi is a mai napig haladunk, hogy lépésről lépésre csökkentsük a háztartásunk ökológiai lábnyomát.

A hétköznapi életünkben és a bevásárlásaink során is arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb felesleges csomagolást vigyük haza. Ha épp nincs lehetőségünk rá, akkor is csak olyan termékeket választunk, amiknek a csomagolása újrahasznosítható, vagy legrosszabb esetben szelektíven gyűjthető. Évekkel ezelőtt egy baráti beszélgetésben a környezetvédelem került szóba, ott merült fel először, hogy nyitni kellene egy csomagolásmentes boltot. Sokáig csak játszottunk a gondolattal, mert nem voltunk biztosak abban, hogy van elég bátorságunk egy ilyen kalandhoz. Végül arra az elhatározásra jutottunk, hogy belevágunk. Eredendően egyikünknek sem ez volt a szakmája, de mindkettőnk munkájában eljött az a pillanat, amikor jobbnak tűnt váltani. Azt éreztük, jó lenne valami újba kezdeni, ami mindkettőnket érdekel, és környezettudatos. Látva, hogy még ma is csak néhány ilyen hely van a városban, úgy gondoltuk, ezzel a bolttal nemcsak segíteni tudunk a hozzánk hasonlóan környezettudatos embereknek, hanem ki is tudunk alakítani egy olyan helyet, ahová szívesen visszatérnek a vásárlók, és ahol ötleteket, tippeket adhatunk egymásnak.

A kezdetektől azt éreztük, hogy nagyon fontos maga az üzlethelyiség, a természetes hangulat, az inspiráló miliő. Rengeteget keresgéltünk, sok helyet megnéztünk, amíg megtaláltuk a boltunk helyszínét. Az is fontos szempont volt, hogy közel legyen a lakóhelyünkhöz, és mivel mindketten budaiak vagyunk, itt szerettünk volna dolgozni, a szűkebb környezetünkben – ahol egyébként még nincs ilyen bolt. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, jól választottuk meg a bolt helyét, mert már ahogy haladtunk a felújítási munkálatokkal, és rendezkedtünk, gyakran hallottuk, amint a járókelők felkiáltanak örömükben, hogy milyen üzlet nyílik itt. Már eddig is sok-sok bátorítást és segítséget kaptunk mindenfelől. Azért is szerencsés ez a hely, mert mindketten biciklivel járunk, és könnyű megközelíteni.

Boltunkban szinte minden kimérve kapható, vagy környezetbarát csomagolásban. Örülünk, ha a vásárlóink hozzák a saját tárolóikat, és szívesen mérjük azokba a kiválasztott árut. Azt szeretnénk, hogy aki ide bejön, azzal a jó érzéssel távozzon, hogy miközben bűntudat nélkül vásárolt, a környezetet is csak a legszükségesebb mértékben terhelte. Mi már azt is nagyra értékeljük, ha valaki tartós kulacsból iszik, és nem vesz annyi PET palackot. Minden apró lépés számít, és segít végül eljutni a csomagolásmentességhez. Ha esetleg csak benéz valaki, és elgondolkodik azon, hogy mit tudna kiváltani otthon azokkal a termékekkel, amiket árulunk, nekünk már ez is egy fontos eredmény lesz.

Természetesen gondoltunk azokra is, akik nem tervezetten érkeznek, nekik tudunk papírzacskót biztosítani. A fő törekvésünk leginkább az, hogy az itteni termékeknek a lehető legkisebb legyen a környezeti terhe. Arra is figyelünk, hogy magyar kisvállalkozóktól vásároljunk, azaz ne utazzon sokat az áru. Emellett fontos a tartósítószer- és adalékanyag-mentesség, de mindenekelőtt a jó minőség.

Azért alakítottunk ki egy teázós, kávézós részt, hogy közösségi teret teremthessünk, és szívesen maradjanak beszélgetni a vevőink.

Látogass el hozzánk te is!

Továbbiak rólunk….

Írt rólunk a welovebudapest.hu

Igazi bűvészmutatványnak tűnik világjárvány idején új vállalkozásba kezdeni, Gyöngyösi Noémi és Orosz Flóra mégis megkísérelte a lehetetlent.

Már a karantén előtt el akartak indulni a környezettudatos boltocskával, de több mindent át kellett gondolniuk a váratlan helyzet miatt; mindannyian emlékszünk például arra, mikor március közepén tömegek táraztak be

tartós élelmiszerekből (liszt, tészta), ami miatt a beszállítóknál hatalmas áruhiány és többhetes csúszás állt elő….

Tovább olvashatod rólunk a cikket a welovebudapest.com weboldalon…

Láthattál minket a Hegyvidék újságban!

Egyedülálló kis üzlet nyílik az onkológiai intézettel szemben, a Schwartzer Ferenc utcában.

Küldetése a környezettudatos vásárlók kiszolgálása, emellett olyan találkozási pont megteremtése, ahol lehetőség lesz egy tea vagy kávé mellett jó hangulatban megbeszélni a környezetvédelem apró-cseprő kihívásait. A nyitás előtti utolsó pillanatokban beszélgettünk a bolt két fiatal és vidám megálmodójával, Gyöngyösi Noémivel és Orosz Flórával…

Írt rólunk a Hegyvidék Újság...

Nálunk járt a streetkitchen.hu

Tovább hódítanak a csomagolásmentes boltok: megnyitott a Délinél a Naeked .

Nagyon sok negatívumot éltünk meg mindannyian a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, nincs olyan ember, akinek az életére ne lett volna valamilyen hatással. A sok bizonytalanság mellett számomra a műanyag ismételt térhódítása is zavaró volt. Azt gondoltam, az éppen beindult csomagolásmentes boltok biztos nem élik túl a járvány helyzetet, – szerencsére tévedtem. Ismét virágoznak és még szaporodnak is!

Éppen kezdtünk ráébredni, mennyire fontos lenne visszaszorítani a műanyaghasználatot, egyre többen kezdték el bevásárláshoz magukkal vinni a kis dobozaikat és vászontáskáikat, amikor hirtelen a vírusveszély miatt ismét elkezdtünk mindent agyoncsomagolni. A házhoz szállítás halmozódó műanyag tornyokat eredményezett a lakásban, az éttermek pedig – teljesen jogosan – sehol nem fogadtak el saját dobozokat. 

Fotó: Kalas Györgyi

Szerencsére azonban a csomagolásmentes boltok nemcsak hogy túlélték a járványhelyzetet, de gyarapodnak is! Éppen múlt héten nyílt egy egészen új hely a Déli pályaudvar mellett Naeked néven, amit, mivel közel esik hozzám, rögtön ki is próbáltam.

Hatalmas merészségre vall egy ilyen nehéz helyzetben vállalkozást indítani, de Orosz Flóra és Gyöngyösi Noémi belevágott. Régóta tervezték ezt az üzletet, amit a saját kezükkel varázsoltak újjá. Mindent, még a vízszerelést is maguk csinálták, az eredmény pedig egy igen hangulatos kis bolt lett. Pedig nem volt egyszerű dolguk, tekintve, hogy a helyiségben előtte egy erősen lepukkant borozó volt.

naeked
Az egyik tulajdonos, Gyöngyösi Noémi, fotó: Kalas Györgyi

A Naeked egy igazi családi vállalkozás, a két fiatal lány minden megtakarított pénzét ebbe fektette, és szüleik is részt vesznek a munkában. A boltba annyi energiát öltek és annyira hisznek a csomagolásmentes életben, hogy a furcsa helyzet ellenére két héttel ezelőtt ki is nyitották az üzletet.

a cikket itt olvashatod tovább….

A Mandiner c. hetilap II. évfolyam 33. száma írt rólunk: