Próbaüzem

Egyelőre próbaüzemben működnek, ami azt jelenti, hogy még korlátozott a kínálat. A tervük az, hogy a környékbeli vásárlók igényeihez igazítva folyamatosan bővítik majd a boltot. Most csak szárazáru, illetve néhány szuper tisztálkodószer, például mosogatószappan és szilárd sampon kapható, de a jövő héttől már a tejtermék és pékáru is elérhető lesz. Igyekeznek mindenből különlegesebb dolgokat is tartani, vettem például náluk fekete beluga lencsét, vörös rizst, tésztából pedig húszfélét tartanak. Amit lehet, magyar kistermelőktől szereznek be. 

Nem csak bolt, hanem teázó is. Fotó: Kalas Györgyi

Noémi és Flóra mindketten máshonnan érkeztek meg a fenntartható életmód világába: egyikük ötvös, másikuk óvónő és gyógypedagógiai asszisztens. De mindketten úgy gondolták, hogy szeretnék átadni tudásukat másoknak is. A Naeked tehát nem egyszerűen egy bolt lesz, hanem egy olyan hely, ahol mindig megtaláljátok a tulajdonosokat is, akik szívesen osztják meg másokkal is a fenntartható élet minden titkát, a környezettudatos mosástól kezdve akár a vegetáriánus receptekig. Noémi ugyanis nagyon szeret főzni. 

Csomagolásmentes vásárlás, fotó: Kalas Györgyi

A Naeked nevet nyilván nem kell magyarázni, egyrészt az angol ‘csupasz’ szóból jön, másrészt a régies ‘néked’ szóra is utal. Hiánypótló hely a kerületben! Bár nem messze található a Zöldbolt, ami szintén egy szuper hely, de élelmiszereket ott nem árulnak. Az ablakokban kialakított kellemes ülőhelyeken akár egy gyógyteát vagy egy kávét is megihattok, és bármikor benéztek, biztosan találkoztok néhány új termékkel is. 

Dobozok, üvegek, zsákok. a csomagolásmentes boltba felkészülten kell indulni! Fotó: Kalas Györgyi

A csomagolásmentes vásárlás ugyan egy jóval nagyobb rákészülést igényel, mint amit eddig megszoktunk, de érdemes váltani! Hatalmas élmény, hogy az ember nem termel hulladékot, nem telik meg percenként a kuka, ráadásul tényleg csak azt vesszük meg, amire szükségünk van. Próbáljátok ki!