Makers of Budapest

Izgalmas, budapesti körutazáson vehetünk részt, amikor kézbe vesszük a Bomo Press hiánypótló kiadványát.

A “Makers of Budapest” egyfajta korlenyomat, kreatív Budapest-térkép, mely informatív, esztétikus és funkcionális kötet is egyben.

Az új kézműves mozgalom létjogosultsága a fogyasztói kultúra egyre hangosabb kritikájának és a küszöbön álló ökológiai katasztrófa fenyegetésének fényében egyre inkább kézzelfogható. A nyugati világra egyre jellemzőbb környezettudatos szemlélet helyi alapanyagokból, természetbarát gyártástechnológiák alkalmazásával előállított egyedi, fenntartható termékek fogyasztását preferálja, amelyek határozott fellépést jelentenek a túlfogyasztás és az eldobhatóság kultúrájával szemben és hosszú időn át kiszolgálják használójukat.

Ebben a szellemiségben a kézzel készített tárgyak egyedisége és minősége, valamint a gyártási folyamat legapróbb elemeinek szentelt kiemelt figyelem és az alkotó kézjegye különös értékkel ruházzák fel ezeket a darabokat és ezáltal a tulajdonosaikat arra ösztönzik, hogy nagy becsben tartva igyekezzen őket minél tovább használni.

A bemutatott alkotók tárgyainak mindegyikére jellemző ez a tervezői megközelítés. Az általuk készített darabok egyéni karakterűek, melyek egyszerre képviselnek lokális és globális kulturális értéket a kortárs dizájn élvonalában.

A Bomo Press kiadványa azzal a szándékkal készült, hogy képet adjon a budapesti kortárs kézműves tervezők változatos és gazdag közegéről.

A alkotók szubjektív szempontok alapján lettek kiválasztva. Lehetetlen is volna a teljesség igényével dolgozni a limitált terjedelem okán. A kiadvány készítői arra törekedtek, hogy egy-egy alkotói terület minél szélesebb spektrumát mutassák be.

Ami mindannyiukban közös az a hagyományőrző alapanyagok és megmunkálási eljárások, valamint a kortárs dizájnszemlélet és gyártástechnológia ötvözése, a kísérletező kedv, a kézimunka értéke és egyedisége a mesterségbeli tudás, a fenntarthatóságra való törekvés és kulturális hagyományaink megőrzésének szándéka.

Az albumban felsorakoznak azok az üzletek és galériák is, ahol a bemutatott tárgyak elérhetőek.

A kiadvány megvásárolható: https://makersofbudapest.com/

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us