Neveljünk új növényt a konyhai maradékból!

Ezúttal egy német szerzőpáros, Melissa Raupack és Felix Lill közös munkáját szeretnénk figyelmetekbe ajánlani.

Melissa így ír magukról:

“Félixszel évek óta ismerjük egymást és mindketten rajongunk a növényekért. Félix még a diploma megszerzése előtt nyitotta meg cégét, amely régi, ritka gyümölcsfajtákat forgalmazott egész Európában. 2017-ben létrehoztuk a Planturát és elindítottuk digitális kertészeti magazinunkat, amely minőségi tartalmat kínál a hobbikertészek számára. Könyvünk igazi csapatmunka eredménye, amelynek alapja az újratermesztés öröme, hogy minél több ember – főleg a hozzánk hasonló városlakók – érdeklődését felkeltsük az egészségesebb, természetközelibb élet iránt”

Könyvükben így írnak további motivációjukról:

“Fenntarthatóság és újrahasznosítás. Ez a két fogalom döntően meghatározza a korunk hulladékhoz fűződő viszonyát. A mi felelősségünk, hogy a bolygónkat kellő gondossággal kezeljük és megóvjuk a szépségeit a következő generációk számára. Ez csak úgy sikerülhet ha a hulladék problémáját világszintű összefogással kezünkbe vesszük. Mindenki kiveheti a részét ebből a nagy feladatból.”

Az újratermesztés témája számomra morális szempontból is nagyon fontos. A saláta torzsájának a sarjadékhagyma tönkjének és a Bazsalikom szárának újrahasznosításával mi magunk is tehetünk egy keveset a fenntarthatóságért.

Mert mi a közös a saláta torzsájában a hagyma gyökerében és az avokádó magjában: Hogy mindegyikük a szemétben végzik.

Ki gondolná micsoda kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek? Hogyan nevelhetünk újratermesztéssel, azaz utóhajtatással új növényeket több mint 20 kidobásra szánt konyhai maradékból? A római saláta az új hagyma és társai remekül újrahasznosíthatóak és nem kell hozzá más csak víz, termőföld fény és egy kis odafigyelés. Nincs kertünk sem balkonunk? Semmi gond, mert egy ablakpárkány bőven elegendő ahhoz, hogy újra termesztett növényeink rövid időn belül fejlődni kezdjenek.

A könyvet 2019-ben jelentette meg a Sziget Könyvkiadó. Itt olvashattok róla bővebben.

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us