Hulladék tudatosan:

egy korszakalkotó ötlet avagy hogyan gondolkodjunk másképp a szemétről.

2014-ben látott napvilágot az Uno Mystica gondozásában Tom Szaky írása.

A téma mit sem fakult 2014 óta. A könyv szerzője a magyar származású Tom Szaky a Terracycle alapítója és vezérigazgatója. Vállalkozása már több mint 100 díjat nyert. A Times, a Treehugger, a Huffington Post és hazánkban a HVG állandó bloggere.

A Terracycle a más módon nem újrahasznosítható hulladékok begyűjtésével és azok 100 %-os újrahasznosításával foglalkozik.

Épp ezért könyvének középpontjában a szemét áll.

A kiadvány egyik fejezete az egyéni vásárlás szerepére hívja fel a figyelmet. Így fogalmaz:

Amikor a hulladék létezésének alapvető okát keressük, akkor láthatjuk hogy abban mi fogyasztók igen nagy részben felelősek vagyunk. A hulladék keletkezése az egyéni fogyasztásunk eredménye. Ha valamit nem veszünk meg, akkor abból soha nem lesz szemét.


A könyv foglalkozik továbbá a hulladékban rejlő energiával, a hulladék kezeléssel és az újrahasznosítás tudományával.

Tom Szaky rájött, hogy mi okozza a hulladékválságot és elmagyarázza miként tudjuk megoldani azáltal, hogy megszüntetjük a szemét fogalmát. Ahhoz hogy hulladéktudatosak legyünk – mondja – először meg kell értenünk a hulladék létét, majd változtatnunk kell azon, ahogyan létrehozzuk, végül pedig újra kell gondolnunk mihez kezdjünk vele.


A szerző így fogalmaz az egyéni felelősségünkkel kapcsolatban:

A szemét problémájának kezelésében az a legjobb, hogy azonnal meg tudjuk tenni egyéni szinten, hiszen végső soron mi maguk vagyunk a szemét keletkezésének oka.

A könyv megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.

Olvassuk el a könyvet, mert segíteni fog az elhatározásunkban, hogy tegyünk a magunk szintjén a szemét keletkezése ellen!

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us
admin
Author: admin