A „sokoldalú” ecet

Az ecetet nemcsak ételek és saláták ízesítésére, savanyúságok eltevésére, húsok és halak tartósítására használjuk, hanem sok minden másra is.

Mondhatnánk, hogy “nincs új a nap alatt”. Az alábbi tanácsok a Szabad Föld 1981. november 3-i számában jelentek meg. Az ecet ma is éppolyan csodás segítségünk a háztartásban, mint akkor. Nézzük mit írtak róla!:

Hajmosás után tegyünk ecetet az öblítővízbe, selymessé, fényessé teszi a hajat. Öntsünk a fürdővízbe ecetet, felfrissít, összehúzza a pórusokat, kisimítja a bőrt. Ha a lábáztató vízbe literenként egy evőkanál ecetet öntünk, csökkenti a láb- izzadást.

Jó háziszer fagyás és gombásodás ellen is. Főzzünk kamillateát, tegyünk bele pár csepp ecetet, borogassuk vele az arcunkat és nyakunkat. Megnyugtatja a bőrt, összehúzza a pórusokat. Mielőtt a borogatást feltesszük, mossuk meg és vékonyan krémezzük be az arcunkat, nyakunkat. Ha a lábunk elfáradt, kissé megduzzadt, tegyünk rá ecetes-vizes borogatást (egy liter vízhez egy evőkanál ecetet). A borogatás csökkenti a fáradtságot és leapad a dagadás. Magas láz esetén, ha törzsborogatást alkalmazunk, tegyünk;, az állott vízbe kevés ecetet is.

A körömkefét ecetes vízbe kell tenni, hogy kioldódjék belőle a szappanmaradék. Ragyogó fényt kapnak a kristálytárgyak és edények, ha ecetes vízben öblítjük le őket. Csakúgy, mint az ablak, a tükör, ha a mosóvízbe néhány csepp ecetet öntünk. Kiválóan semlegesíti az ételszagokat, ha a tűzhely lapján kis tűzálló edényben kevés ecetet párologtatunk. Ha hagymás ételt vagy halat főztünk, a főzőedényt és evőeszközt ecetes vízben mossuk el. Ha főzés közben megreped a tojás, a főzővízbe öntsünk kevés ecetet, így megakadályozzuk a fehérje kifolyását.

Régi tojásból könnyebben verünk fel habot, ha pár csepp ecetet teszünk bele. A félbevágott citrom hosszabb ideig eláll, ha néhány csepp ecetet öntünk a kistányérra, és a citromot vágott felével ráhelyezzük. A hámozott, sós vízben főtt burgonya nem esik szét, ha vizébe egy kis ecetet öntünk. Ha hagymát vágunk, kezünkről a hagymaszagot ecetes vízzel moshatjuk le.

Porhanyós lesz a hús, ha besózzuk és kevés ecettel átkenjük, majd néhány órán át állni hagyjuk. A kemény marhahús gyorsabban megfő, ha egy pici ecetet öntünk hozzá. A lehámozott öreg burgonya ízletesebb lesz, ha egy kis kanál ecetet öntünk a főzővizébe. Burgonyás tésztába tegyünk egy kanál ecetet, elveszi a burgonya mellékízét.

Ha nincsen hűtőszekrényünk, egy-két napig eltarthatjuk a húst, ha ecetes vízbe mártott, kicsavart ruhába göngyöljük és porcelán tálban hideg helyre tesszük. Másik mód a hús eltartására: egy fazékba öntsünk ecetet, tegyük a húst főzőbetétre vagy más alkalmas holmira; a párolgó ecet megvédi a húst a romlástól, ha az edényt légmentesen le is takarjuk. Ha véletlenül olyan húst vásárolunk, amelynek kis szagát érezzük, a széleit éles késsel vágjuk le és a húst ecetes vízben mossuk meg (a levágott darabkákat természetesen dobjuk el).

Ha a kötött holmikat otthon, házi mosással tisztítjuk, az utolsó öblítővízbe tegyünk ecetet, a ruhák visszanyerik fényüket, rugalmasságukat. A kifényesedett nadrágot vasaljuk át ecetes vízbe mártott ruhán keresztül, eltünteti a fényesedést. Tegyünk a szekrény tetejére egy tányérkába ecetbe mártott műanyag szivacsot, magába szívja a cigarettafüstöt. A hűtőszekrényt langyos ecetes vízzel mossuk ki leolvasztás után, eltünteti a szagokat. A márványlapok tisztítását ecetes, sós oldatba mártott ruhával végezzük. Utána alaposan öblítsük le és töröljük szárazra. Az aranyozott képrámákat szintetikus mosószer és ecet keverékébe mártott ronggyal töröljük tisztára. A fürdőkádat forró ecettel moshatjuk fehérre. Az ablaküveget és tükröt töröljük át ecettel, nem szállnak rá a legyek.

Ezek szerint szinte mindenre jó az ecet!? Talán a hús tartósítása hűtőszekrény hiányában már mosolyt csal az arcunkra, de azért ki-ki válogathat, hogy melyik ötletet próbálja ki!

Ha elfogyasztottad már otthon az összes ecetet, nálunk csomagolásmentesen veheted meg!

Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us