Ha péntek, akkor: meggy!

Gyümölcsből soha nem elég! Sőt, ebben az augusztusi kánikulában mindannyiunknak jól esik egy hűsítő meggyszörp.

De miért éppen meggy?:

Többek között azért, mert hazánkban megterem, ráadásul jó minőségben. Ezért nem kell messziről ideszállítani, sőt a hazai meggy beltartalmi, élettani hatása kimagasló, és lehetővé teszi a friss fogyasztást is.

Lássuk csak mit tartalmaz!:

Száz gramm meggy 52 kcal energiát szolgáltat, 0,8 gramm fehérjét, 0,4 gramm zsírt, 11 gramm szénhidrátot, 0,3 gramm nyersrostot, valamint szerves savakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és biológiailag aktív anyagokat tartalmaz. Összes élelmirost-tartalma is jelentős: 4,2 gramm 100 grammban (alma: 3,7 g/100 g, szamóca: 1,7 g/100 g, szilva: 5,7 g/100 g).


A szénhidráttartalma alacsony, valamint kedvező megoszlású, ugyanis szacharóz nincs benne, viszont jelentős mennyiségű a sejtek energiaforrásának számító glükóz, és a könnyen hasznosuló gyümölcscukor (fruktóz).

Glükóztartalma a szőlő után a legmagasabb, 100 grammonként 6,1 gramm, szorbittartalma pedig a kajsziét és a körtéét is megelőzi.


Az antioxidánsok egy részéhez kizárólag növényi táplálékon keresztül juthatunk. A meggy 17 típusú antioxidáns vegyületet tartalmaz, kiemelkedik közülük a melatonin, az ellagsav, számos flavonoid (antocianinok, fenolsavak).


A melatonin nemcsak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza. A flavonoidok védenek az érfalat károsító folyamatok ellen (visszérbetegségek), enyhítik az ízületi megbetegedéseket és gyulladásgátló hatásúak.

A meggy piros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumorgátló hatásúak.

Ugye milyen sok okunk van arra, hogy meggyet fogyasszunk? Sajnos idén már leérett a meggy, de szorgos kezek begyűjtötték és szörpöt készítettek belőle nekünk. Gyertek és kóstoljátok meg nálunk!

Augusztus 21-én (pénteken) a szokásos módon: 11.00 – 18.00 óráig vagyunk nyitva!

Várunk benneteket szeretettel!

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us