A világ műanyag nélkül: mi tartalmaz műanyagot, és hogyan korlátozhatjuk a használatát?

Hasznos kis könyvet jelentetett meg a Scolar Könyvkiadó. Bár Dela Kienle írását alapvetően gyermekeknek szánta, valójában nekünk felnőtteknek is nagyon hasznos olvasmány. Egyszerűen, érthetően fogalmazza meg mindazt amit a műanyagról tudnunk kell.

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak…  Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben – mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyag morzsa található, mint kishal…

Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását.

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us