Itt az ideje a mosószer begyűjtésének!


A környezettudatos háziasszony és a tudatos vásárló kezd ügyesen visszatérni nagyanyái módszereihez, újabb lehetőségekkel bővítve azokat. Durva vegyszerek helyett újra hódít az ecet (azzal a mosógép is tovább él), a citrom, a szódabikarbóna, és megjelentek a mosónövények is. Közülük alighanem a mosódió a legismertebb, de a határ a csillagos ég, támad a szappanfu, a mécsvirág és a vadgesztenye.

Nincs olyan gyerek és szülő, akinek ne ébresztette volna fel a játékos kedvét a vadgesztenye, de talán nem gondoltuk volna, hogy a szappanfafélék családjába tartozik. Míg azonban a mosódiónak a külső héját használjuk, addig a vadgesztenye esetében éppen ellenkezőleg, a mag barna héját eltávolítva, annak sárgásfehér belsejével lehet mosni. Termése ugyanis változó mennyiségben tartalmaz szaponint (3-25%), ami víz hatására 35 C-on kioldódik. Ugyanakkor mindkét növény belsejét ugyanúgy kell alkalmazni, és a mosási tulajdonságaik is hasonlóak.

30-90 fokig megbízhatóan működnek, komoly tisztítóerővel bírnak, jól oldják az általános szennyeződéseket, antibakteriális hatásúak, kiveszik a szagokat, nem roncsolják az anyagot, nem fakítják, inkább élénkítik a színeket, és még a vizet is lágyítják.

A vadgesztenye használata esetén még az indiai mosódió utazási költségeihez és a társult környezetterheléshez sem járulunk hozzá. A vadgesztenyét szezonban összeszedjük, és amiből nem lesz süni, azt megpucoljuk, ledaráljuk, lereszeljük, vagy éppen nyolcrét vágjuk, vászonzacskóba tesszük és már mehet is a mosógépbe. A gesztenyét a dobba tenni csak színes ruháknál javasolt, mivel a fehér ruhákon sárgás foltot hagyhat. Ezt szódabikarbóna hozzáadásával előzhetjük meg.

Készíthetünk folyékony vadgesztenye mosószert is, nem bonyolult művelet. Darabokra vágunk három-négy megtisztított gesztenyemagot, egy liter vízben felfőzzük, fedő alatt hűlni hagyjuk, majd leszűrjük.

ilyen klasszul habzik…

Ennél az eljárásnál viszont arra kell ügyelni, hogy nagyjából egy hét alatt használjuk fel, mert megromlik. Szárítva viszont végtelen ideig eláll. Így mindig csak annyit kell elkészítenünk ami egy hét alatt elfogy.

Amennyiben ezt a mosási módot használjuk biztos, hogy a különböző kemikáliáktól nem fogunk kiütést kapni és nem szennyezzük a környezetet a csomagolással sem.

Mindannyian szeretjük, ha a frissen mosott ruháink nem csak tiszták, de illatosak is. Nézz körül a csodás illatú mosóparfümjeink között és látogass el hozzánk!

Forrás: Magyar Nemzet, 2014. február (77. évfolyam, 31-58. szám)

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us
admin
Author: admin