Szépüljünk és erősítsük az immunrendszerünket!

A járvány terjedésével egyre többet hallunk arról, hogyan védhetjük meg magunkat a vírustól. Sok szakértő javasolja, hogy erősítsük az immunrendszerünket és így a szervezetünk talán jobban ellenáll a fertőzésnek.

Ebben az erősítésben nagyszerű segítségünkre van a sörélesztő! Igen, a sörélesztőről csak jót tudunk mondani. Lássuk a száraz tényeket:

“Az élesztők rendkívül értékes vitaminforrások. A sörélesztő gyógyhatásának titka abban rejlik, hogy gazdag vitamin lelőhely.

A B-vitamin tartalmú élelmiszerek között az élesztő verhetetlenül az élen áll, mert a B komplex vitaminok sehol sem lelhetők olyan gazdag mennyiségben a természetben, mint a sörélesztőben. A B-vitaminnak különféle hatótényezője van, amelyek közül csak néhányat említünk itt meg:

ldeggyulladást, izomgyengeséget, és izomellátási zavarokat megakadályoz,
előmozdítja a növekedést, jó étvágyat okoz. Ezenkívül biodinamikai szerepe is van, mivel fokozza az egész mirigy rendszernek, a gyomornak, pajzsmirigynek, epének és gyomornedvmirigynek kiválasztását.

A B-vitamin mellett a sörélesztőben feltalálható még Ergosterin nevű provitamin, amelyet sugárzással átalakíthatunk D-vitaminná. A D-vitamin tartalmazza az angolkór elleni gyógyító tényezőt. A sörélesztőben azonban más fontos életfenntantó és életmeghosszabbító anyagok is foglaltatnak. Így van benne Cholin, amely a pajzsmirigy és a mellékvese fontos alkotóanyaga. Nagy szerepe van a szövet, a vérnyomás és a ritmikus bélmozgás feszültségi állapotának szabályozásában.

Az élesztőnek az anyagcserét előmozdító hatásán kívül hangsúlyozni kell még életfenntartó befolyását is, amely abban nyilatkozik meg, hogy a sörélesztő értékes védőanyagot termel magában a vérben. A szárazélesztő különösen az anyagcsere-betegségeknél, a köszvénynél, a cukorbetegségeknél, angolkórnál, skrofulózisnál vált be kitűnően.

A sörélesztőben van ezenkívül egész sor gyógyítóerejű fehérjevegyület. Általában azt mondhatjuk, hogy a sörélesztő fehérjéje felépítésében hasonlít a húsfehérjéhez, de nem tartozik a húgysavat tartalmazó fehérjék közé, amelyek izgatják a szívet és a veséket és gyakran vezetnek megbetegedésekre.

1 kg szárított élesztő fehérjetartalma megfelel 2.5 kg marhahús fehérjetartalmának. Azonban egy kg. élesztő 4520 kalóriát tartalmaz, egy kg. középzsíros marhahús azonban csak 1720 kalóriát. A sörélesztő tehát a gyógyító hatásán kívül a legjobb tápanyagaink közé tartozik.

Láthatjuk, hogy a sörélesztő mint tápanyag, azaz mint fűtőanyag is kiváló.

Ha tovább analizáljuk a sörélesztőt megismerjük legértékesebb tulajdonságát, nagy vitamintatalmát, melyek közül az sörélesztő fő-
képpen B1 és B2 vitamint, valamint H és E vitamint tartalmaz. B -vitamin tartalma óriási.

Nagyon fontos, hogy a B1 és B 2 vitaminok a sörélesztőben együtt fordulnak elő. A kísérletek kimutatták, hogy a vegyileg tisztán előállított B1 és B2 — vitaminoknak külön-külön nincs olyan hatásuk, mintha együtt szerepelnek.”

De a száraz tényeken túl érdekesség, hogy a sörélesztő egyike a legősibb gyógyszereknek. Már kétezer évvel ezelőtt Hippokratész a pörkölt élesztőt gyógyszerként használta.

Továbbá nem elhanyagolható, hogy magas H vitamin tartalmának köszönhetően remekül alkalmazható a bőr problémák kezelésére, szebbé teszi a hajat és erősebbé a körmöt.

A H-vitamin (más néven biotin vagy B7-vitamin, R Koenzim) egy vízben oldódó (nem túladagolható) természetes vitamin, melyet táplálkozásunk során folyamatos juttatunk szervezetünkbe. A bőrápolás területén elsősorban hidratáló tulajdonsága miatt alkalmazzák. Egyrészt simítja, puhává teszi és hidratálja a bőrt. Táplálja és energizálja a sejteket. Másrészt természetes állagjavítója, textúra fokozója a krémkészítményeknek.

Az étrend-kiegészítő készítményekben előszeretettel használt vitamin, mivel fokozza a sejtnövekedést. A szervezetben a biotin hiánya hajhulláshoz, bőrkiütéshez, ekcémához, ajakgyulladáshoz, magas koleszterin szinthez, étvágytalansághoz, vérszegénységhez és (súlyos hiány esetén) szívproblémákhoz vezethet.

De a sörélesztőt, nem csak a magas beltartalmi értéke miatt jó fogyasztani, hanem azért is mert remekül helyettesíti a sajtot.

Íme egy recept ízelítőnek: Vegán sajtszósz

Most nálunk is megvásárolhatod a kiváló Bio sörélesztőt! Ráadásul csomagolásmentesen.

Forrás: Orvosi Hetilap, 1944. március (88. évfolyam, 10-13. szám)1944-03-18 / 12. szám, Magyar Nemzet 1942 június 2. kedd

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us
admin
Author: admin