Már feltöltötted az otthoni csipkebogyó készletet?

Ha még nem, akkor itt az idő, csipkedd magad! Vagy a csipkebogyót, mert bizony jó ha van otthon a zord téli napokon.

De miért is kellene szedni?: Mert a csipkebogyót kedvező élettani hatásai és kellemes íze miatt régóta alkalmazzák gyógy- és élelmiszernövényként egyaránt.

A csipkebogyót a népgyógyászatban megfázás, fertőzéses betegségek, gyomorsavhiány és az ebből adódó emésztési panaszok, valamint húgyúti panaszok kezelésére alkalmazzák. Az áltermés antioxidáns hatása elsősorban a benne található karotinoidoknak, flavonoidoknak és a C-vitaminnak köszönhető. Az egész csipkebogyótermés 0,3-0,6% C-vitamint tartalmaz, amely a hús részben 0,5-1,2% mennyiségben koncentrálódik. Más vízben oldódó vitaminokat (B1, B2) kisebb mennyiségben tartalmaz.

Mikor szedjük? Amikor a termés érett, piros és kemény. A frissen szedett termés huzamosabb ideig nem tárolható, mert bemelegszik, ezért szedés után természetes vagy mesterséges úton kell szárítani. A kettévágott, kimagozott áltermések 80-90 °C-on szárítva az eredeti C-vitamin tartalmukat megőrzik.

A csipketea készítésénél egy dologra ügyeljünk: a C-vitamin 40–50 °C fölött károsodik. Ezért fontos, hogy megtartsuk a csipketea készítésének szabályát: a bogyót nem főzni vagy forrázni kell, hanem langyos vízben áztatni. Az este bekészített vízben reggelre kiáznak a csipkehús hatóanyagai, és melegítés, édesítés után fogyaszthatjuk.

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy csipkebogyóval gondoskodj a napi C-vitamin pótlásról vagy csak egyszerűen ízletes italra vágysz, akkor gyere el hozzánk, vásárold meg csomagolásmentesen és töltsd fel vele a tárolódat!

Gondoltad már, hogy saját díszítésű üveget megtöltve milyen remek ajándék is lehet!?

Forrás: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság
Gyógynövény Szakosztály

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us
admin
Author: admin