Miért pont tökmagból?
Azért, mert a tökmag bővelkedik egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban, de vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag: van benne K-vitamin, foszfor, magnézium, vas és cink. A tökmagban olyan antioxidánsok rejlenek, mint az E-vitamin, illetve a karotinoid így segít a gyulladások megszüntetésében , ezzel többek között a rák kialakulásának esélyét is csökkentik. Segít a prosztata és a húgyhólyag egészséges működésében. Rendszeres fogyasztásával csökkenhet a koleszterinszint, a vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata. 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők számára kifejezetten jó hír, hogy a tökmag megakadályozza a vércukorszint ingadozását, sőt csökkenti is azt. A pozitív folyamat elindításáért az apró csodaszerben lévő jelentős mennyiségű magnéziumnak adhatunk hálát.
Tökmagkrém recept:
- 5 dkg tökmag (héj nélküli)
- 3 evőkanál tökmagolaj (más olajat is használhattok hozzá)
- só ízlés szerint
Elkészítése:
- A tökmagot száraz serpenyőben picit megpirítjuk.
- Késes aprítóban vagy kávédarálóban össze daráljuk a sóval és olajjal
Ha van kedvetek megbolondíthatjátok egy kis fokhagymával vagy lazíthattok az állagán ha hozzá daráltok bármilyen grillezett vagy puhára párolt, pirított zöldséget (pl: grillezett paprika vagy párolt cukkini).
Kenyérre kenve vagy akár mártogatósnak is kíváló.
Most a pirítást és aprítást mi végezzük el nektek, mivel már kész tökmagkrémet vásárolhattok nálunk. Nektek már csak fűszereznetek kell ízlés szerint.
Tudtad? A maghéj nélküli olajtök, amelynek maghéja nem fásodó, valószínűleg spontán mutációval keletkezett és csak 50-es évektől vált ismertté.
A tökmagot megvásárolhatod nálunk csomagolásmentesen!