Hát persze, hogy a bodza!
Néhol hozzáteszik, hogy közönséges, hiszen szinte mindenhol megél. Ez azonban nem kisebbíti az érdemeit. Sőt! Így sokunk örömére szolgálhat!
Nem véletlen, hogy a Magyarországon oly kedvelt hatlyukú furulya is leggyakrabban bodzacsőből készül, ami elsősorban a pásztorok hangszere volt, de bizonyos ünnepi szokásokhoz is kapcsolódik.
Sőt, a bodza a szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt. A bogyójából nem csak kék, hanem különböző adalékanyagokkal akár barna, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek..
Augusztusban talán még korai, de azért már kezdhetjük figyelni, hogy lassanként beérik a csodás bodzabogyó, melynek nagyon sok jó hatása van a szervezetünkre. De vigyázzunk! Csak éretten szedjük!
Egy kis tudományos ismertető:
“A lilás-fekete színű bodzabogyó savanykás-édes ízű. A 0,5 cm gömb alakú termések élénk színéért a gazdag antocianidin-tartalom a felelős, de ugyanakkor gazdag flavonolokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A bogyó szénhidráttartalma közül kiemelendő a glükóz, fruktóz és pektintartalom. A bodzabogyó esetén nem végeztek klinikai vizsgálatokat, azonban a népi gyógyászatban megfázás és székrekedés esetén alkalmazzák a termésből készült szörpöt, lekvárt, vagy a szárított bogyóból készített teát. Sejttenyészeteken és állatokon végzett kísérletek eredményei ígéretesek. A termésből kinyert flavonoidok megakadályozták a H1N1 vírus sejtbe való bejutását. A terméskivonat immunrendszer serkentő aktivitását is megfigyelték és egy állatkísérletben csökkentette a csimpánzok influenzaszerű tüneteit.”
forrás: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztály honlapja
Ha kedvet kaptatok a bodzához, akkor gyertek és kóstoljátok meg az ízletes bodzabogyóból készült szörpjeinket!