Mi az? Hangszer, festék, madáreleség, üdítő és lekvár alapanyag?

Hát persze, hogy a bodza!

Néhol hozzáteszik, hogy közönséges, hiszen szinte mindenhol megél. Ez azonban nem kisebbíti az érdemeit. Sőt! Így sokunk örömére szolgálhat!

Nem véletlen, hogy a Magyarországon oly kedvelt hatlyukú furulya is leggyakrabban bodzacsőből készül, ami elsősorban a pásztorok hangszere volt, de bizonyos ünnepi szokásokhoz is kapcsolódik.

Sőt, a bodza a szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt. A bogyójából nem csak kék, hanem különböző adalékanyagokkal akár barna, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek..

Augusztusban talán még korai, de azért már kezdhetjük figyelni, hogy lassanként beérik a csodás bodzabogyó, melynek nagyon sok jó hatása van a szervezetünkre. De vigyázzunk! Csak éretten szedjük!

Egy kis tudományos ismertető:

“A lilás-fekete színű bodzabogyó savanykás-édes ízű. A 0,5 cm gömb alakú termések élénk színéért a gazdag antocianidin-tartalom a felelős, de ugyanakkor gazdag flavonolokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A bogyó szénhidráttartalma közül kiemelendő a glükóz, fruktóz és pektintartalom. A bodzabogyó esetén nem végeztek klinikai vizsgálatokat, azonban a népi gyógyászatban megfázás és székrekedés esetén alkalmazzák a termésből készült szörpöt, lekvárt, vagy a szárított bogyóból készített teát. Sejttenyészeteken és állatokon végzett kísérletek eredményei ígéretesek. A termésből kinyert flavonoidok megakadályozták a H1N1 vírus sejtbe való bejutását. A terméskivonat immunrendszer serkentő aktivitását is megfigyelték és egy állatkísérletben csökkentette a csimpánzok influenzaszerű tüneteit.”

forrás: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztály honlapja

Ha kedvet kaptatok a bodzához, akkor gyertek és kóstoljátok meg az ízletes bodzabogyóból készült szörpjeinket!

facebook Share on Facebook
Twitter Tweet
Follow Follow us
admin
Author: admin